wtorek, 27 września 2016

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem.

Jesienią coraz częściej sięgamy po treściwe i syte dania. Takim daniem jest właśnie ta zupa, bardzo gęsta i syta. Jak przygotujecie tą zupę, to już nie potrzeba drugiego dania. Najlepiej smakuje bardzo gorąca ze świeżym chrupiącym pieczywem. Zupę przyprawiłam aromatyczną i bogatą w zioła przyprawą gosposi od RAFEX . Polecam i  zapraszam:)





Składniki:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
1 puszka białej fasolki ( drobnej )
2 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
olej do smażenia
woda
przyprawa gosposi 

Wykonanie:

1. Cebule i czosnek obieramy, następnie razem z boczkiem kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Fasolkę odsączamy z zalewy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i przesmażamy lekko rumieniąc. Następnie przekładamy do garnka, a na patelni przesmażamy ziemniaki, przesmażone dajemy do cebuli i czosnku, na koniec rumienimy boczek i wrzucamy go z całym tłuszczem do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości wszystkich składników.

3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolkę, gotujemy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą.

4. Zupę podajemy bardzo gorącą.

5. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, dobrze napisane - będę tu zaglądać częściej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, dobrze napisane - będę tu zaglądać częściej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i zapraszam częściej:)

      Usuń