Jesienią coraz częściej sięgamy po treściwe i syte dania. Takim daniem
jest właśnie ta zupa, bardzo gęsta i syta. Jak przygotujecie tą zupę, to
już nie potrzeba drugiego dania. Najlepiej smakuje bardzo gorąca ze
świeżym chrupiącym pieczywem. Zupę przyprawiłam aromatyczną i bogatą w zioła przyprawą gosposi od RAFEX . Polecam i zapraszam:)
Składniki:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
1 puszka białej fasolki ( drobnej )
2 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
olej do smażenia
woda
przyprawa gosposi
Wykonanie:
1. Cebule i czosnek obieramy, następnie razem z boczkiem kroimy w małą
kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.
Fasolkę odsączamy z zalewy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i przesmażamy
lekko rumieniąc. Następnie przekładamy do garnka, a na patelni
przesmażamy ziemniaki, przesmażone dajemy do cebuli i czosnku, na koniec
rumienimy boczek i wrzucamy go z całym tłuszczem do garnka. Dodajemy
liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą i gotujemy do
miękkości wszystkich składników.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolkę, gotujemy jeszcze
kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą.
4. Zupę podajemy bardzo gorącą.
5. Smacznego.
Piękne zdjęcia, dobrze napisane - będę tu zaglądać częściej!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, dobrze napisane - będę tu zaglądać częściej!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i zapraszam częściej:)
Usuń