Taki sos warzywny warto przygotować i schować na zimę do spiżarni. Potem
tylko odkręcamy słoiczek i mamy znakomitą bazę do pizzy, dodam, że sos
jest bardzo gęsty. Można go również użyć do zapiekanek. Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 200 ml. Do tego przepisu można użyć ulubionych
przypraw, ja użyłam czubrycy czerwonej od RAFEX , która jest dość pikantna. Zapraszam:)
Składniki:
2 i pół kg czerwonej papryki
1 kg cukinii ( waga po obraniu i usunięciu pestek )
2 duże cebule
6 ząbków czosnku
8 łyżek oleju
2 łyżki octu 12 %
20 dag koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
ulubiona przyprawa według uznania ( u mnie czubryca czerwona )
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy i myjemy, z cukinii i papryki usuwamy pestki. Następnie
cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę, a paprykę kroimy w paski.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, najpierw wrzucamy cebulę i czosnek,
chwile przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie
przypiec, następnie wrzucamy cukinię i przesmażamy, cukinia powinna nam
puścić wodę, wtedy wrzucamy paprykę i dusimy do miękkości warzyw i
odparowania całego płynu. Oczywiście warzywa często mieszamy.
3. Pod koniec duszenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ocet,
koncentrat pomidorowy, cukier i papryki w proszku. Następnie dusimy
jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i ulubioną przyprawą.
4. Gorący sos przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy
około 10 minut od zagotowania. Następnie słoiki wyjmujemy, odstawiamy do
góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i odstawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 200 ml. Można użyć ulubionych
przypraw, ja użyłam czubrycy czerwonej, która jest dość pikantna.
Smaczna zima się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna. Dziękuję:)
UsuńPasta idealna na pizze do kiełbaski :)
OdpowiedzUsuń