Składniki:
1 mała cukinia
pół kalafiora
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
przyprawa naturalna według uznania
zioła Ojca Mateusza według uznania
woda
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i dokładnie osączmy z wody. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy kalafior i cukinię, mieszając przesmażamy, Następnie dodajemy liść laurowy, wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
4. Podajmy gorącą.
5. Smacznego.
Wspaniała zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszna zupka, na taka jestem zawsze chętna
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńFantastyczna zupka, ja również bardzo lubię kremy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.:)
Usuń