Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc,
połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle
aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Klopsiki przyprawiałam niezwykle aromatycznymi i moimi ulubionymi ziołami prowansalskimi od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Na placki
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12 %
Klopsiki:
30 dag fileta z kurczaka
1 bułka namoczona i odciśnięta
1 cebula
1 jajko
przyprawa do dań z drobiu według uznania
pieprz ziołowy według uznania
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
10 dag koncentratu pomidorowego
gorąca woda
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania klopsików
Wykonanie:
1. Klopsiki:
Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z
odciśniętą bułką w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko
i wsypujemy bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym,
pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą dokładnie masę mięsną
mieszamy. Następnie formujemy małe okrągłe klopsiki i obtaczamy je w
bułce tartej.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy klopsiki ze
wszystkich stron. Obsmażone przekładamy do garnka wraz z olejem na
którym się smażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do
klopsików, zalewamy gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusimy do
miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy
koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chwilę zagotowujemy.
3. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o
drobnych oczkach, starte odciskami na gęstym sicie z nadmiaru wody.
Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy.
Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę
pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka
minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z
nadmiaru tłuszczu.
5. Na talerze nakładamy porcje placków, klopsików i sosu. Podajemy od razu gorące.
6. Życzę smacznego.
Pycha! świetny pomysł na smaczny obiad
OdpowiedzUsuńDziękuję, pysznie było:)
Usuńpyszny i syty obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń