Taką roladę można przygotować bardzo szybko. Jest mięciutka, pachnąca cynamonem i pyszna. Polecam upiec na podwieczorek. Do jabłek użyłam cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
Nadzienie:
6 dużych jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
cynamon mielony według uznania ( ja użyłam cynamonu w laskach , który utarłam na tarce o drobnych oczkach )
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i
kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i dusimy
cały czas mieszając, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się. Na
koniec dodajemy cynamon według uznania i studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy
żółtka, wodę i olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie
mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia,
następnie wykładamy równomiernie jabłka, a na jabłka wykładamy ciasto.
4. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut
do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Gorące ciasto wyjmujemy na suchą i czystą ściereczkę, zwijamy formując roladę tak, żeby jabłka były w środku. Studzimy.
6. Następnie kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
7. Smacznego.
Ciekawy pomysł na roladę. Pięknie wygląda, a zdjęcia prześliczne :*
OdpowiedzUsuń:):):)
UsuńIzunia bardzo fajny pomysł na ciasto:) miłej niedzieli kochana :)
OdpowiedzUsuń