piątek, 2 września 2016

Półfrancuskie trójkąty z jabłkiem i cynamonem.

Takie ciasteczka są bardzo pyszne, można powiedzieć, że idealne. Warstwowe ciasto oprószone cukrem trzcinowym i cynamonem, środek wypełniony pachnącymi cynamonem jabłkami...nie można im się oprzeć. Z przepisu wychodzi około 20 trójkątów, w zależności jak duże pokroimy kwadraty. Do upieczenia tych ciasteczek użyłam niezwykle aromatycznego cynamonu mielonego cejlońskiego od SKWORCU . Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %

Nadzienie:
6 małych jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego

Dodatkowo:
1 białko
cynamon mielony według uznania
cukier trzcinowy tak około 4 - 5 łyżek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.


2.Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na niewielkie części, przekładamy do miseczki i mieszamy z cynamonem i cukrem.


3. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy kawałek jabłka, składamy na pół, zlepiamy dokładnie brzegi. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.


4. Następnie tak przygotowane ciastka układamy na blasze niczym nie wyłożonej.


 5. Następnie pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.


6. Smacznego.








4 komentarze: