Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Nadzienie:
6 małych jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego
Dodatkowo:
1 białko
cynamon mielony według uznania
cukier trzcinowy tak około 4 - 5 łyżek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
2.Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na niewielkie części, przekładamy do miseczki i mieszamy z cynamonem i cukrem.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy kawałek jabłka, składamy na pół, zlepiamy dokładnie brzegi. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
4. Następnie tak przygotowane ciastka układamy na blasze niczym nie wyłożonej.
5. Następnie pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 190 stopni.
6. Smacznego.
Fajny pomysł na szybki deserek, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńProsto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń