środa, 21 września 2016

Kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi.

Pyszne i kruche ciasteczka z mnóstwem orzeszków. Podczas jedzenia lekko chrupią. Polecam upiec na podwieczorek. Najlepiej smakują z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam:)







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
pół szklanki orzeszków ziemnych ( oczywiście bez łupinek )
mąka pszenna do posypania stolnicy
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka do dekoracji

Wykonanie:

1. Obrane z łupinek orzeszki drobno kroimy.

2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dodajemy pokrojone orzeszki i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, spłaszczamy i formujemy ciasteczka, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.

4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy ciasteczka, posypujemy dowolną posypką i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie podajemy i smacznego.

5. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Super są takie chrupiące ciasteczka, a zwłaszcza z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie te ciasteczka wyglądają :) ^^

    OdpowiedzUsuń