Pyszne i kruche ciasteczka z mnóstwem orzeszków. Podczas jedzenia lekko
chrupią. Polecam upiec na podwieczorek. Najlepiej smakują z filiżanką
aromatycznej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
pół szklanki orzeszków ziemnych ( oczywiście bez łupinek )
mąka pszenna do posypania stolnicy
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka do dekoracji
Wykonanie:
1. Obrane z łupinek orzeszki drobno kroimy.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dodajemy pokrojone
orzeszki i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki,
spłaszczamy i formujemy ciasteczka, następnie układamy je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180
stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzimy.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,
następnie dekorujemy ciasteczka, posypujemy dowolną posypką i odstawiamy
do zastygnięcia. Po tym czasie podajemy i smacznego.
5. Smacznego.
Super są takie chrupiące ciasteczka, a zwłaszcza z orzechami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Napiszę, że pyszne były.:)
UsuńPrzepysznie te ciasteczka wyglądają :) ^^
OdpowiedzUsuń