Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem,
ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z
powodzeniem możemy przygotować ją dla gości. Zapraszam:)
Składniki:
10 jajek
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie
2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majonez ( kilka łyżek )
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.
3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.
4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przygotowana sałatkę odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,,
przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną
prosto z lodówki.
7. Smacznego.
Rady:
Pieczarek w słoiku miałam 40 dag. Buraczków w każdym słoiku 38 dag.
Buraczki mogą byc całe, wtedy trzeba zetrzeć je na tarce o dużych
oczkach.
Gratulujemy świetnego bloga :) Nominowałyśmy Ciebie do Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuńPo więcej szczegółów zapraszamy tutaj ^^
http://pamietnikniesmiertelnosci.blogspot.com/2016/06/lba-liebster-blog-awards.html
Dzięki za niespodziankę:):):)
Usuń