Idealnie kruche ciasto, pysznie pachnące truskawki, słodkie bezowe
obłoczki, to wszystko daje nam niezwykle pyszne połączenie. Kardamon
nadaje ciastu niezwykłego smaku. Do ciasta użyłam wspaniałego, niezwykle aromatycznego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Dodam, że ciasto smakuje bardzo gorące
po upieczenia jak i zimne po wystudzeniu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 12 %
pół łyżeczki mielonego kardamonu
Pianka:
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
około 30 dag truskawek
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i
wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około
21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem
i posypujemy bułką tartą.
2. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół.
Następnie układamy je rzędami na cieście przekrojoną częścią do ciasta.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy na truskawkach ,, obłoczki ''.
4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Bardzo smakowicie te ciacho wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń