sobota, 4 czerwca 2016

Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami.

Idealnie kruche ciasto, pysznie pachnące truskawki, słodkie bezowe obłoczki, to wszystko daje nam niezwykle pyszne połączenie. Kardamon nadaje ciastu niezwykłego smaku. Do ciasta użyłam wspaniałego, niezwykle aromatycznego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Dodam, że ciasto smakuje bardzo gorące po upieczenia jak i zimne po wystudzeniu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 12 %
pół łyżeczki mielonego kardamonu

Pianka:
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
około 30 dag truskawek
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.


2. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Następnie układamy je rzędami na cieście przekrojoną częścią do ciasta.


3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy na truskawkach ,, obłoczki ''.


4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.

5. Smacznego.



Rady:
 Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.



2 komentarze: