wtorek, 7 czerwca 2016

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.

Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe. Zapraszam:)





Składniki:

Masa śmietanowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
ewentualnie cukier puder do smaku
2 galaretki o smaku owoców leśnych
około 10 truskawek
100 ml jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:
20 dag okrągłych biszkoptów
około 50 dag świeżych truskawek
2 truskawkowe galaretki

Wykonanie:

1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.

3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.

5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód

2 komentarze: