Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i
od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta.
Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją
udekorowaną ulubionym ketchupem. Pizzę przyprawiałam wspaniałymi i aromatycznymi ziołami prowansalskimi oraz mielonymi i suszonymi pomidorami od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
1 płaska mała łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko
Obłożenie:
pół małego kalafiora
1 duży twardy pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
zioła prowansalskie według uznania
pomidory mielone i suszone według uznania
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie,
nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzamy i
studzimy.
Pomidor myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plasterki i osuszmy je na
papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbijamy jajko,
dodajemy roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagniatamy
ciasto.
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o
średnicy 23 cm posmarowanej masłem.
3. Na ciasto rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i oprószamy ziołami i
pomidorami mielonymi, następnie układamy plasterki pomidora, na pomidora
układamy różyczki kalafiora i znów posypujemy ziołami i mielonymi
pomidorami.
4. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze
180 stopni. Pod koniec pieczenia wykładamy ser mozzarella pokrojony w
plasterki, zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści.
5. Gorącą pizzę kroimy i podajemy. Smacznego.
6. Smacznego.
Rady:
Ja miałam suszone mielone pomidory, ale jeżeli nie mamy takich to można użyć słodkiej mielonej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz