piątek, 10 czerwca 2016

Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.

Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem. Pizzę przyprawiałam wspaniałymi i aromatycznymi ziołami prowansalskimi oraz mielonymi i suszonymi pomidorami od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
1 płaska mała łyżeczka soli
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko

Obłożenie:
pół małego kalafiora
1 duży twardy pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
zioła prowansalskie według uznania
pomidory mielone i suszone według uznania
sól do smaku

Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Pomidor myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plasterki i osuszmy je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.

2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.

3. Na ciasto rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i oprószamy ziołami i pomidorami mielonymi, następnie układamy plasterki pomidora, na pomidora układamy różyczki kalafiora i znów posypujemy ziołami i mielonymi pomidorami.

4. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wykładamy ser mozzarella pokrojony w plasterki, zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści.

5. Gorącą pizzę kroimy i podajemy. Smacznego.

6. Smacznego.


Rady:
Ja miałam suszone mielone pomidory, ale jeżeli nie mamy takich to można użyć słodkiej mielonej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz