Bardzo pyszne, mięciutkie i pachnące. Pełne bakalii, owoców i aromatycznego cynamonu. Idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Do upieczenia tych muffinek użyłam wspaniałego i aromatycznego cynamonu cejlońskiego mielonego , a do dekoracji użyłam cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
3 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
4 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
4 kostki białej czekolady
2 kostki mlecznej czekolady
15 truskawek
2 płaskie małe łyżeczki cynamonu mielonego
2 płaskie łyżki śmietany 12%
50 ml mleka
Wykonanie:
1.Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie przekrawamy na pół.
Czekolady kroimy na małą kosteczkę.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą
masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę,
proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy.
Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość
mieszamy dokładnie łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.
4. Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.
6. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz