Takie ziemniaczki są bardzo, bardzo pyszne. Pachnące ziołami i rumiane. U mnie obowiązkowo z dużą ilością świeżego koperku. Polecam na lekki obiad. Do ziemniaczków użyłam ziół Ojca Mateusza , ziół prowansalskich i przyprawy śródziemnomorskiej od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
1 kg młodych ziemniaczków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki mieszanki ziół Ojca Mateusza
2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej
2 - 3 łyżki oleju
koperek świeży według uznania
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy.
2. Następnie ziemniaczki przekładamy do formy żaroodpornej, dodajemy olej, zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy, tak, aby zioła obtoczyły dokładnie ziemniaczki.
3. Ziemniaczki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Podajemy posypane posiekanym drobno koperkiem.
5. Smacznego.
Pieczone z koperkiem, najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńPyszne były:):)
Usuń