środa, 29 czerwca 2016

Młode ziemniaczki pieczone w ziołach.

Takie ziemniaczki są bardzo, bardzo pyszne. Pachnące ziołami i rumiane. U mnie obowiązkowo z dużą ilością świeżego koperku. Polecam na lekki obiad. Do ziemniaczków użyłam ziół Ojca Mateuszaziół prowansalskich  i przyprawy śródziemnomorskiej od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:
1 kg młodych ziemniaczków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki  mieszanki ziół Ojca Mateusza
2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej
2 - 3 łyżki oleju
koperek świeży według uznania
sól do gotowania

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy.

2. Następnie ziemniaczki przekładamy do formy żaroodpornej, dodajemy olej, zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy, tak, aby zioła obtoczyły dokładnie ziemniaczki.

3. Ziemniaczki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Podajemy posypane posiekanym drobno koperkiem.

5. Smacznego.




2 komentarze: