Taki ryż możemy przygotować bardzo szybko na pyszny podwieczorek. Ryż
polany truskawkowym gorącym musem z nutką cynamonu to coś pysznego. Dodam też że, sprawdzi się również na lekki letni obiad. Do jego przygotowania użyłam wspaniałego i aromatycznego mielonego cynamonu cejlońskiego , a udekorowałam cynamonem w laskach od SKWORCU
. Zapraszam:)
Składniki:
2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )
1 szklanka mleka
szczypta soli
woda do gotowania
Sos truskawkowy:
50 dag świeżych truskawek
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie:
1. Wodę zagotowujemy z mlekiem i szczyptą soli, wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączamy z wody i wyjmujemy z woreczków.
2. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do garnka.
3. Mus z truskawek zagotowujemy dodając cynamon i cukier do smaku.
4. Na talerze nakładamy porcje ryżu i polewamy truskawkowym gorącym musem.
5. Podajemy i smacznego.
O kurcze, ale to pięknie wygląda!!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Dziękuję i również pozdrawiam:)
Usuń