wtorek, 28 czerwca 2016

Ryż na mleku z truskawkami.

Taki ryż możemy przygotować bardzo szybko na pyszny podwieczorek. Ryż polany truskawkowym gorącym musem z nutką cynamonu to coś pysznego. Dodam też że, sprawdzi się również na lekki letni obiad. Do jego przygotowania użyłam wspaniałego i aromatycznego mielonego cynamonu cejlońskiego , a udekorowałam cynamonem w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )
1 szklanka mleka
szczypta soli
woda do gotowania

Sos truskawkowy:
50 dag świeżych truskawek
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Wykonanie:

1. Wodę zagotowujemy z mlekiem i szczyptą soli, wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączamy z wody i wyjmujemy z woreczków.

2. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do garnka.

3. Mus z truskawek zagotowujemy dodając cynamon i cukier do smaku.

4. Na talerze nakładamy porcje ryżu i polewamy truskawkowym gorącym musem.

5. Podajemy i smacznego.


2 komentarze:

  1. O kurcze, ale to pięknie wygląda!!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń