sobota, 11 czerwca 2016

Bułki z młodą kapustą.

Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk bułek. Do przyprawiania farszu użyłam przyprawy naturalnej oraz przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Zapraszam:)





 Składniki:

Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek oleju

Farsz:
1 mała główka młodej kapusty
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
2 łyżeczki przyprawy naturalnej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1.  Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył''. Po tym czasie do mąki dodajemy sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.


2.  Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękkie dokładnie ją odcedzamy. Dodajemy olej i przyprawy, przesmażamy kilka minut często mieszając, na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie studzimy.


 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułki.


4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej zlepioną częścią do spodu. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.


5. Bułki pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


6. Smacznego.







2 komentarze: