Takie bułki są bardzo syte i bardzo pyszne. Polecam na kolację lub na
przekąskę. Możemy zabrać je również na piknik. Z przepisu wyszło mi 8
sztuk bułek. Do przyprawiania farszu użyłam przyprawy naturalnej oraz przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
5 łyżek oleju
Farsz:
1 mała główka młodej kapusty
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
2 łyżeczki przyprawy naturalnej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego
mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby
rozczyn ,, ruszył''.
Po tym czasie do mąki dodajemy sól, drożdże, olej i stopniowo wlewając
pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, drobno kroimy i płuczemy.
Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy
kapusta będzie miękkie dokładnie ją odcedzamy. Dodajemy olej i
przyprawy, przesmażamy kilka minut często mieszając, na koniec
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową kapustę dokładnie
studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część wałkujemy na
posypanej mąką stolnicy, nakładamy farsz i formujemy okrągłe bułki.
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej
zlepioną częścią do spodu. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe
miejsce, żeby troszkę podrosły.
5. Bułki pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Smacznego.
Świetny pomysł, bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pyszne były:):)
Usuń