sobota, 18 czerwca 2016

Młoda kapusta duszona z pieczarkami.

Taka kapusta jest bardzo pyszna i niezwykle aromatyczna. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania. Możemy podać ją również z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiałam ją przyprawą do bigosu i młodej kapusty oraz przyprawą naturalną od RAFEX . Zapraszam:)





Składniki:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
40 dag pieczarek
1 duża cebula
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
2 łyżeczki przyprawy naturalnej
koperek świeży według uznania

Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w większą kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażamy lekko rumieniąc.

3. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kroimy drobno, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody. Kapustę wrzucamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusimy do miękkości i odparowania wody.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz