Taka kapusta jest bardzo pyszna i niezwykle aromatyczna. Może być
samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania. Możemy podać ją
również z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiałam ją przyprawą do bigosu i młodej kapusty oraz przyprawą naturalną od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
40 dag pieczarek
1 duża cebula
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
2 łyżeczki przyprawy naturalnej
koperek świeży według uznania
Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w większą kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażamy lekko rumieniąc.
3. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kroimy drobno, płuczemy i
dokładnie odsączamy z wody. Kapustę wrzucamy do przesmażonych warzyw,
podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy liście laurowe i
ziele angielskie, następnie dusimy do miękkości i odparowania wody.
4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek drobno pokrojony, koncentrat
pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą
i pieprzem.
5. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz