Taką kapustkę możemy podać jako dodatek do drugiego dania lub jako
samodzielne danie. Jest pyszna i aromatyczna. Kapustę przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Polecam na obiad. Zapraszam:)
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
olej do smażenia
5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Marchewki, pietruszkę i cebule obieramy i myjemy, następnie cebule
kroimy w kostkę, a marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych
oczkach.
2. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, płuczemy i odsączmy z wody.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko rumieniąc
cebulę, dodajemy starte warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas
mieszając. Następnie dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością
gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.
4. Następnie do miękkiej kapusty dodajemy posiekany koperek, koncentrat
pomidorowy i przyprawę, dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając i
przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Smacznego.
Kapustka, u mnie też była, a właściwie jeszcze jest...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKapustka, u mnie też była, a właściwie jeszcze jest...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)
Usuń