czwartek, 2 czerwca 2016

Młoda kapusta duszona z warzywami.

Taką kapustkę możemy podać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie. Jest pyszna i aromatyczna. Kapustę przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Polecam na obiad. Zapraszam:)




Składniki:
 1 główka młodej kapusty
1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
olej do smażenia
5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Marchewki, pietruszkę i cebule obieramy i myjemy, następnie cebule kroimy w kostkę, a marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, płuczemy i odsączmy z wody.

3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko rumieniąc cebulę, dodajemy starte warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.

4. Następnie do miękkiej kapusty dodajemy posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawę, dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Kapustka, u mnie też była, a właściwie jeszcze jest...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapustka, u mnie też była, a właściwie jeszcze jest...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń