Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik.
Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam
przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części.
Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do
zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po
tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką
tartą i nakłuwamy widelcem.
2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną
pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany,
proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec
wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i
dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni
około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym
czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.
z chęcią bym sięgnęła po kawałek tego ciasta;)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aga:)
UsuńBardzo lubię to ciasto :) Z jagodami na pewno smakuje obłędnie :) Daj kawałeczek, ślicznie proszę... :)
OdpowiedzUsuń