Ta kapusta jest bardzo smaczna i syta. Polecam na bezmięsny obiad, wystarczą do niej tylko młode ziemniaczki z koperkiem. Pełna aromatu i wspaniałych przypraw. To danie przyprawiłam przyprawą do bigosu i młodej kapusty i czubrycą białą od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
3 średnie cebule
2 średnie pietruszki
1 puszka ciecierzycy ( 25 dag )
olej do smażenia
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
1 łyżeczka czubrycy białej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania
Wykonanie:
1. Cebule i pietruszki obieramy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy: cebulę w kostkę, a pietruszki w słupki lub talarki.
2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowane warzywa i przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając lekko rumieniąc.
3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości.
4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, drobno pokrojony koperek i przyprawy, następnie dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Smacznego.
uwielbiam cieciorkę, dodaję ją do zup, sałatek, robię pasty. Takiej wersji nie jadłam, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
Usuń