Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik. Taki w sam raz na lato. Do masy
i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w
sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru.
Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt makowy:
3 jajka
pół szklanki cukru ( 125 ml )
szczypta soli
1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag mąki tortowej
Masa:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
około 30 dag świeżych truskawek
2 kopiaste łyżki żelatyny
około 75 ml gorącej wody
Mus:
około 50 dag świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo
wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie
mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut
do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest
upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Masa: truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i
miksujemy blenderem na gładki mus. Odmierzamy 200 ml musu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mus,
dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.
4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( dno i boki ),
następnie na dno kładziemy jeden krążek, wykładamy równomiernie masę
odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy odłożoną
masą. Torcik wkładamy do lodówki.
5. Mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i
miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy 400 ml musu i przekładamy
do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku,
mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Mus odstawiamy do
lekkiego stężenia.
6. Gdy mus będzie już tężejący to przekładamy go równomiernie na torcik.
Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą
noc.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy.
8. Smacznego.
Jak zawsze pyszne ciacho stworzyłaś :-) Smacznego !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:):)
Usuń