Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
Dodatkowo:
słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
pół puszki masy krówkowej o smaku kajmaku ( 20 dag )
3 łyżki żurawiny suszonej
3 łyżki płatków migdałowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Następnie trochę ciasta wałkujemy i foremką w kształcie kwiatka wycinamy ciasteczka ( taką ilość, żeby ułożyć je wokół ciasta ). Pozostałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wokół brzegu układamy wycięte kwiatki. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 - 25 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy z papieru. Ciasto jest bardzo kruche i mogłoby się połamać. Drugą część ciasta również wałkujemy, wykładamy do tej samej tortownicy, pieczemy i studzimy.
3. Jeden krążek ciasta smarujemy powidłem, przykładamy drugim i lekko dociskamy. Środek smarujemy kajmakiem i dekorujemy według uznania płatkami migdałowymi i żurawiną.
4. Mazurek najlepiej odstawiać na kilka godzin, żeby ciasto trochę zmiękło od powidła. Jeżeli podamy od razu będzie się łamało przy krojeniu.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 25 cm.
Zapachniało już Świętami. :-) Piękny mazurek zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu:) U mnie już powoli będą się ukazywać Wielkanocne przepisy:)
UsuńNigdy nie robiłam mazurka, piękny Ci wyszedł. Zapisze sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo polecam. Mazurki są pyszne... ale i bardzo słodkie:)
UsuńAch..schrupać teraz takiego mazurka ;)
OdpowiedzUsuń:):):)
UsuńBardzo ładnie ci wyszedł ten mazurek, uwielbiam ten rodzaj ciasta :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko:)
UsuńWspaniale wygląda Izunia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńSmaczna i piękna słodka propozycja ciasta na świąteczny stół:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam miło :)