Składniki:
Masa na pasztet:
25 dag ciecierzycy
2 marchewki
2 pietruszki
1 niewielka cebula
kawałek selera ( około 20 dag )
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy.
2. Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy.
3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy.
4. Do masy wbijamy jajka, dodajemy olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając.
6. Pasztet pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy.
7. Smacznego.
Tak apetycznie wyglądający pasztecik bardzo chętnie bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńWarzywne pasztety to dla mnie gratka, moje ulubione. Mam wrażenie, że społeczeństwo coraz bardziej odchodzi od mięsa. Przykład mam w swoim domu od wielu lat i w pracy widze też wielkie zmiany w odżywianiu się moich współpracowników. Pyszny pasztecik na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ja bardzo uwielbiam. Moim ulubionym jest z cukinii i pieczarek oraz z kaszy jaglanej. Mięso zjem, ale tak odrobinkę, warzywa to u mnie podstawa:)
UsuńSuper taki nie mięsny pasztecik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWygląda pysznie w przekroju, wyobrażam sobie smak kanapki z dodatkiem takiego ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Był pyszny:)
Usuń