Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne
wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami,
jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik
pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:)
Przepis bierze udział: LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY
Składniki:
Ciasto:
20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego )
2 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki krupczatki
Dodatkowo:
25 dag sera białego ( półtłustego )
2 łyżki śmietany 12 %
kawałek dojrzałego awokado
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka rzodkiewek
3 jajka
sok z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
1. Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy
mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy.
Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na
najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do
dokładnego połączenia się składników.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w
temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym
patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i
przekrawamy na dwa krążki.
3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek,
następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i
osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną
kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką (
potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny
i rozcieramy widelcem.
4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki
odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę
szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy
serkiem.
5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta.
6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.
7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.
Fajny pomysł Iza, torcik wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:) A tak to sobie wymyśliłam:)
UsuńPiękny. Narobiłaś mi ochoty na Twój torcik :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosia:) Zapraszam, mam jeszcze dwa kawałki w lodówce to poczęstuję:)
Usuńpiękny i pyszny:)
OdpowiedzUsuńLubie takie ciekawie wygladające ciasta :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że mój przepis się podoba:)
UsuńWygląda przepięknie! Już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze pysznie ale ten torcik to rewelacja!
OdpowiedzUsuńDzięki Aga:) Staram się żeby było pysznie:)
UsuńPychotka,wyglada świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta:)
UsuńWspaniały! Taki torcik to ja chcę na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
Usuń