Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżka ciemnego kakao
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
50 ml gazowanej wody
Nadzienie:
35 dag serka naturalnego typu President
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka i bez cukru )
cukier puder do smaku
5 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i dokładnie studzimy.
3. Nadzienie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Serek przekładamy do miseczki, mieszamy dokładnie z cukrem waniliowym, budyniem i cukrem pudrem do smaku, na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
4. Naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy ruloniki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, Na talerze nakładamy naleśniki, posypujemy czekoladą i podajemy. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników. Budyń użyłam bez cukru i na pół litra mleka. Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.
Pół dnia na blogu nie byłam i co ja widzę? Takie pyszności u Ciebie :-) Mam wielką ochotę na takiego naleśniczka :-)
OdpowiedzUsuńAniu zapraszam :) Dla Ciebie zawsze coś się znajdzie :)
UsuńPiękne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu:)
UsuńJakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń