niedziela, 5 marca 2017

Czekoladowe muffinki z mlekiem w proszku i wafelkami.

Na podwieczorek lub deser polecam takie pyszne muffinki. Zapewniam, że nikt im się nie oprze. Bardzo szybko się je przygotowuje, dosłownie w godzinkę. Ciasto jest mięciutkie i lekko sypkie za sprawą mąki ziemniaczanej, a krem bardzo mleczny i bardzo gęsty. Do tego posypka z wafelka. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka w proszku
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki mleka w proszku
1 czekoladowy wafelek ( 50 g )

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Dodajemy kakao, mleko w proszku, obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, używamy dodatkowo papierowych papilotek. Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.

3. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleko w proszku i kakao, dokładnie ubijamy.

4. Gotowy krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim muffinki.

5. Wafelek bardzo drobno kruszymy i posypujemy każdą muffinkę.

6. Tak wykonane muffinki są gotowe do podania.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 muffinek.

15 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie. :-)
    Proszę mi podesłać chociaż jedną muffineczkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza bardzo piękne zdjęcie.Podoba mi się bardzo i babeczki i oprawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Małgosia:) Zdjęcia mi trochę ciemne wyszły:)

      Usuń
  3. Śnieżkę jadłam raz w życiu i nie zrobiła na mnie najlepszego wrażenia, ale w takich muffinkach to co innego - wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śnieżkę można zastąpić kremówką 30%, u mnie niestety nie wszyscy mogą jeść kremówkę, więc muszę używać Śnieżki, a wiadomo, że kremówka jest lepsza, bo naturalna. A jak do Śnieżki się doda smaczne dodatki, to też pysznie wychodzi.

      Usuń
  4. Mm...japie pyszne babeczki :D Na sam widok ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń