Składniki:
50 dag makaronu rurek
30 dag fileta z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
40 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej rzepakowy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem ( przyprawy )
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, cebulę i czosnek, smażymy często mieszając do miękkości składników i lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy koncentrat, czubrycę czerwoną, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól i pieprz, chwilę przesmażamy i studzimy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.
3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Do makaronu dodajemy usmażone mięso, kukurydzę, zioła prowansalskie i połowę sera żółtego, całość dokładnie mieszamy. Formę to zapiekania smarujemy cieniutko masłem i przekładamy makaron, posypujemy pozostałym serem żółtym i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gorąca zapiekanka jest gotowa do podania.
6. Smacznego.
Rady:
Można użyć dowolnych ziół i przypraw. Z przepisu wychodzi około 8 porcji.
Bardzo smacznie wygląda :) Oj kusisz mnie, jestem makaroniara :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i zapraszam:)
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, a Twoje wygląda mega pysznie. Chętnie zjadłabym porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu. Nie ukrywam, że była pyszna. Zapraszam:)
UsuńWspaniała i bardzo smakowita zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wszelkie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń