Składniki:
Ciasto:
6 białek
6 łyżek cukru
8 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek mąki tortowej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki suszonego berberysu
2 łyżki suszonej morwy białej
2 łyżki miechunki suszonej
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2. Na koniec wsypujemy suszone owoce i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, następnie kroimy w kwadraty.
4. Podajemy i smacznego.
Bardzo smaczne ciacho, w sam raz do książki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńSuper takie ciacho, pewnie jest bardzo leciutkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam, że jest bardzo pyszne:)
UsuńWygląda wspaniale i na pewno jest super puszyste. :-) Bardzo fajny sposób na wykorzystanie białek i zjedzenie czegoś smacznego. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń