Składniki:
Ciasto:
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonego berberysu
1 łyżka suszonej miechunki
Dodatkowo:
5 dag czekolady białej
Wykonanie:
1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy i jogurt przekładamy do miski. Następnie miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo papierowych papilotek.
3. Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.
4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią muffinki. Odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Można użyć ulubionych bakali.
Muffinki uwielbiam. :-)
OdpowiedzUsuńWyszły Ci niesamowicie apetyczne. Mam ochotę na taką do kawki. :-)
Dzięki Aniu:) Zapraszam:)
UsuńWspaniałe muffinki kochana :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko:)
UsuńBardzo smacznie się prezentują w tej scenerii :)Zabieram jedna babeczkę i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu :) Częstuj się i również pozdrawiam :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. W wolnej chwili wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis :)
UsuńOh...wgryzłabym się teraz w taką muffinkę ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo...wgryzaj się :)
Usuń