czwartek, 30 marca 2017

Krówkowe muffinki z kremem.

Takie muffinki to ja bardzo polecam. Są bardzo pyszne. Mięciutkie ciasto i krówkowy krem to bardzo pyszne połączenie. Do tego bardzo ładnie się prezentują. Z powodzeniem można je przygotować na Wielkanocny stół lub dla gości. Do ich przygotowania użyłam wspaniałej masy krówkowej o smaku czekoladowym od HELIO . Zapraszam :)

Przepis bierze udział -   LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY








 

Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
3 jajka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
15 dag masła 82 %
pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag )
cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę )
dowolna cukrowa posypka

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.

2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto używając papierowych papilotek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.

3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy.

4. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy nim muffinki. Na koniec posypujemy cukrową posypką.

5. Muffinki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi muffinek.

13 komentarzy:

  1. Ależ pysznie wyglądają te małe cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne mufinki. Posypka bardzo pasuje. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, ale Ty potrafisz człowieka na noc kusić... ;-) Wyglądają zaje...fajnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bo ja lubię czasem tak kusić takimi pysznościami:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. To dopiero grzeszne muffinki Mniam! Krowkowa masa to chyba jedna z najlepszych i najsłodszych Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają i pewnie smakują :) Zrobimy :) A czy w swojej kuchni używasz filtrowanej wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam :) Wodę do gotowania kupuję w sklepie w pięciolitrowych butelkach:)

      Usuń
  6. Cudowne muffinki :-) oj zjadłabym taką teraz :-)

    OdpowiedzUsuń