Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
10 dag polewy mlecznej
około 10 dag żurawiny suszonej
20 masy masy krówkowej o smaku kajmaku ( pół puszki )
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny do schłodzenia.
2. Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy ciasteczka, jedno całe i jedno z dziurką.
3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy.
4. Przekładanie: Ciasteczko bez dziurki smarujemy masą krówkową, przykładamy tym z dziurką, a do środka nakładamy żurawinę.
5. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i zalewamy nią żurawinę. Odstawiamy, żeby polewa zastygła.
6. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.
7. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi tak około 30 ciastek.
Pięknie wyszły ciasteczka, zabieram jedno do kawki I pozdrawiam serdecznie :) ❤
OdpowiedzUsuńMałgosiu zapraszam i również pozdrawiam:)
UsuńRewelacyjne ciasteczka :-) Na takie słodkości to ja zawsze jestem chętna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
UsuńTak nadziane ciasteczka to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńZjadłabym! pysznie wygladają
OdpowiedzUsuńMartuś zapraszam:)
UsuńPiękne te niebieskie jajeczka :) też je sobie sprawiłam :)Oczywiście ciasteczka wyglądają pysznie! Pozdrawiam ciepło Zuzia
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń