wtorek, 21 marca 2017

Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami.

Na Wielkanocny stół polecam przygotować takie gniazdka bezowe. Bardzo słodkie i bardzo pyszne. Polecam podać je z filiżanką aromatycznej kawy. Zapewniam, że na jednym się nie skończy. Do ich przygotowania użyłam płatków migdałowych, które otrzymałam od HELIO. Smacznego :)

 Przepis bierze udział -  LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY









Składniki:

Bezy:
2 zimne białka
pół szklanki cukru
niebieski barwnik w proszku według uznania

Dodatkowo:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki mleka w proszku
cukier puder do smaku
niebieskie cukierki Monti
4 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.

2. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe kółka z wyższym brzegiem nadając im kształt gniazdek. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

3. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika temperatura 120 stopni pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

5. Krem śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy go do bezowych gniazdek.

6. Na koniec dekorujemy migdałami, cukierkami i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk. Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''.


12 komentarzy:

  1. Mega piękne ❤ Jajeczka dekoruja niesamowicie, wpraszam się na jedną bezę 💋

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne te gniazdka aż szkoda jeść ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Izunia! Te bezy są przepiękne! Wyglądają tak cudnie, że nawet taki łasuch jak ja miałby skrupuły żeby je zjeść. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu:) My zjedliśmy je bez skrupułów:)

      Usuń
  4. Kochana ale cudowna prezentacja Niebiansko u ciebie! Swietny pomysl z tymi bezami Rewelacja Pozdrawiam bardzo serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Agnes:) Dawno Cię nie było:) Pozdrawiam Cię cieplutko:)

      Usuń
  5. Wyglądają bajecznie, aż żal jeść.

    OdpowiedzUsuń