Składniki:
Biszkopt x 3:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 jajka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.
3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.
4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.
5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką.
6. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy.
8. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Tort można pokroić na 8 porcji.
Jaki piękny... Prezentuje się wspaniale i na pewno smakuje bajecznie. Oj, taki torcik to bym teraz zjadła i dzionek byłby piękny nawet gdyby miał spaść śnieg ;-)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo dziękuję za tak miły komentarz:) Tort chociaż prosty to był bardzo pyszny:)
UsuńBajeczny! <3 Prezentuje się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńPięknie i smacznie wygląda . Mam dużo swoich orzechów z działki, więc na pewno zrobię I wyślę Ci zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuję i bardzo polecam. Mam nadzieję, że się uda i będzie smakował:)
UsuńWspaniały torcik, poproszę kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i już częstuję:)
UsuńPrzepiękny torcik :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńCudny torcik kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
UsuńPysznie wyglada ten torcik, super ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń