Takie chrupiące grzanki są niezwykle pyszne, pachnące ziołami i czosnkiem. Mogą być na przekąskę lub jako dodatek do zup. Do przygotowania tych grzanek użyłam suszonej natki pietruszki , ziół prowansalskich oraz papryki z płatkach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
8 kromek chleba tostowego
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
zioła prowansalskie według uznania
suszona natka pietruszki według uznania
papryka w płatkach według uznania
Wykonanie:
1. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem z obu stron i układamy na blaszce do pieczenia.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach, następnie smarujemy z wierzchu nim grzanki i posypujemy ziołami według uznania.
3. Grzanki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
4. Ser mozzarella wyjmujemy z zalewy i osuszamy, kroimy w plasterki i układamy na grzankach, posypujemy ziołami i zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści.
5. Grzanki są gotowe do podania. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz