Polecam pyszne naleśniki na deser. Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru
sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 pełna szklanka mąki tortowej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
cukier do smaku
Mus:
40 dag rabarbaru
syrop z mniszka lekarskiego do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop z mniszka lekarskiego do polania
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej
konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju.
Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i
studzimy.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe
kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej
wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na
koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.
3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.
4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.
6. Smacznego.
Rady:
Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.
Ale za mną chodzi rabarbar :) na działce jeszcze mały a w sklepie nie mogę trafić :( pyszne naleśniczki Izunia :)
OdpowiedzUsuńAsia ja miałam swój własny rabarbar z ogródka:)
UsuńA naleśniki no cóż...pyszne były:)
Oj takie naleśniczki na pewno by mi smakowały :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, bo pyszne były:)
Usuń