niedziela, 3 kwietnia 2016

Domowa kremówka z bitą śmietaną.

Trochę pracy przy niej jest, ale warto go poświęcić, bo jest bardzo pyszna. Jeżeli nie chce Wam się robić ciasta można kupić gotowe, ale z takim domowym kremówka jest najlepsza. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto maślane:
1 szklanka mąki tortowej
25 dag masła

Ciasto kluskowe :
1 szklanka mąki tortowej
2 żółtka
2 łyżeczki octu 10 %
szczypta soli
zimna woda ( około 50 ml )

Krem:
2 żółtka
1 jajko
2 i pół szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
5 łyżek mąki tortowej

Bita śmietana:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania kremówki

Wykonanie:

1. Z podanych składników na posypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto maślane, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.





2. Z podanych składników stopniowo wlewając zimną wodę zagniatamy ciasto takie jak na pierogi, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.




3. Po tym czasie ciasto kluskowe wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na rozwałkowane ciasto kładziemy ciasto maślane i lekko oprószając mąką pszenną rozwałkowujemy, pozostawiamy brzegi ciasta kluskowego.




4. Następnie składamy w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.




5. Następnie ciasto wałkujemy składając na pół, czynność powtarzamy dwa razy, wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut i ponownie ciasto wałkujemy i składamy. Ciasto w zamrażalniku powinno być co najmniej trzy razy.




6. Gotowe już ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Placki studzimy.




7. Żółtka i jajko ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy mąkę tortową, wlewamy 1 szklankę mleka i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, następnie wlewamy przez gęste sitko zmiksowane składniki i gotujemy do zgęstnienia kremu, cały czas mieszamy. Krem lekko studzimy i wykładamy na jeden placek. Dokładnie studzimy.


 8. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietanę przekładamy na zimny krem.




9. Na krem kładziemy drugi placek, lekko dociskamy i obficie oprószamy cukrem pudrem.




10. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.



11. Smacznego.

Rady:

  Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasta pieczemy bez papieru do pieczenia.

4 komentarze:

  1. Oj Iza ale mi chęci narobiłaś :) mniam, jak ja dawno nie jadłam kremówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia ja też dawno nie jadłam, skusiłam się i upiekłam:). Zdjęcia mi tylko brzydkie wyszły:(

      Usuń
  2. ...no taka kremówka to nie pogardzę :) Jeden kawałek to byłby za mało ;)

    OdpowiedzUsuń