poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Warzywna zupa - krem z kaszą jaglaną.

Kasza jaglana i warzywa są bardzo zdrowe. Postanowiłam połączyć te składniki i przygotowałam pyszną zupę. Przyprawioną dużą ilością przypraw i ziół suszonych. Zaletą tej zupy jest to, że szybko ją się przygotowuje, jest tania i syta. Zupę przyprawiłam przyprawą śródziemnomorską  i  przyprawą naturalną od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:

 2 pietruszki
2 marchewki
2 cebule
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 skrzydełka z kurczaka
sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
przyprawa naturalna według uznania
przyprawa śródziemnomorska według uznania
pół szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy i myjemy, następnie przekładamy do garnka.

2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.

3. Gdy warzywa i skrzydełka będą miękkie to wyjmujemy liść, ziele i skrzydełka a zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

4. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami.

5. Gdy zupa będzie się gotowała przygotowujemy kaszą. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu.

6. Na talerze nakładamy porcje gorącej zupy i kaszy, podajemy i smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz