Wystarczy kupić solone śledzie i je zamarynować. Po 24 godzinach są już gotowe do jedzenia. Możemy z nich przygotowywać sałatki i różne przekąski. Zapraszam:)
Składniki:
1 kg solonych śledzi
1 duża cebula
zalewa:
3 szklanki wody
pół szklanki octu 10 %
1 łyżka cukru
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
dodatkowo:
1 łyżeczka cukru
kawałek marchewki
1 łyżka oleju
Wykonanie:
1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około godziny. Następnie dokładnie odsączamy z wody.
2. Składniki zalewy zagotowujemy i dokładnie studzimy. Do zimnej zalewy dodajemy łyżkę oleju.
3. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i gotujemy 1 minutę, po tym czasie odcedzamy.
4. Śledzie układamy w słoikach, na przemian z cebulą, zalewamy zimną zalewą, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki.
5. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
6. Po 24 godzinach śledzie są gotowe do zjedzenia.
7. Smacznego.
Rady:
Po 24 godzinach śledzie są gotowe do zjedzenia. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz