poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Śledzie w zalewie.

Wystarczy kupić solone śledzie i je zamarynować. Po 24 godzinach są już gotowe do jedzenia. Możemy z nich przygotowywać sałatki i różne przekąski. Zapraszam:)



Składniki:

 1 kg solonych śledzi
1 duża cebula

zalewa:

3 szklanki wody
pół szklanki octu 10 %
1 łyżka cukru
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego

dodatkowo:

1 łyżeczka cukru
kawałek marchewki
1 łyżka oleju


Wykonanie:

1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około godziny. Następnie dokładnie odsączamy z wody.

2. Składniki zalewy zagotowujemy i dokładnie studzimy. Do zimnej zalewy dodajemy łyżkę oleju.

3. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i gotujemy 1 minutę, po tym czasie odcedzamy.

4. Śledzie układamy w słoikach, na przemian z cebulą, zalewamy zimną zalewą, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki.

5. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

6. Po 24 godzinach śledzie są gotowe do zjedzenia.

7. Smacznego.


Rady:

Po 24 godzinach śledzie są gotowe do zjedzenia. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz