wtorek, 19 kwietnia 2016

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Uwielbiam ciasto drożdżowe, czy to słodkie bułeczki, rogaliki, z nadzieniem lub bez. Tym razem upiekłam pyszną drożdżówkę z budyniem i najlepszą na świecie kruszonką. Idealna na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty.Zapraszam:)




Składniki:

 Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
4 łyżki oleju

Budyń:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
5 łyżek cukru


Kruszonka:
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
20 dag mąki tortowej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ,,ruszyły''. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i olej, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.





2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.




3. W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy, a następnie przekładamy go równomiernie na ciasto.




4. Składniki kruszonki przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Kruszonkę rozkładamy na budyniu.




5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.




6.  Upieczoną drożdżówkę studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

7. Smacznego.

Rady:
 Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

5 komentarzy:

  1. Mniam :) ale mi Izunia narobiłaś smaku :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asia:) Za mną ,, chodziła '' cały tydzień, aż w końcu upiekłam:)

      Usuń
  2. Super drożdżówka, pięknie wyrosła. Bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super drożdżówka, pięknie wyrosła. Bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń