Do ich przygotowania użyłam wspaniałego ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki kardamonu
2 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 12 %
półtorej szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mlecznej czekolady
7 dużych truskawek
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia muffinek
Wykonanie:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: olej, śmietanę, kardamon, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy na gładkie ciasto.
2. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kosteczki.
3. Czekoladę i truskawki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, używając dodatkowo papierowych muffinem.
5. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Muffinki studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
6. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz