czwartek, 28 kwietnia 2016

Muffinki z kardamonem i truskawkami.

Dzisiaj zapraszam na pyszne muffinki z truskawkami i nutką kardamonu. Niezwykle delikatne i wspaniałe w smaku. To właśnie kardamon nadaje im ten wyjątkowy smak. Idealne na podwieczorek. Mufinki podałam z pyszną i aromatyczną herbatą Ziemiańską od ECOBLIK .
Do ich przygotowania użyłam wspaniałego ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki kardamonu
2 łyżki oleju
3 łyżki śmietany 12 %
półtorej szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mlecznej czekolady
7 dużych truskawek

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia muffinek

Wykonanie:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: olej, śmietanę, kardamon, mąkę i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy na gładkie ciasto.

2. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kosteczki.

3. Czekoladę i truskawki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, używając dodatkowo papierowych muffinem.

5. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Muffinki studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

6. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz