Naleśniki z pokrzywą? Czemu nie. Robiłam już pizzę i muffinki, teraz
przyszła kolej na naleśniki. Pokrzywa w naleśnikach jest lekko
wyczuwalna. Ponieważ są bardzo syte przygotowałam je na obiad. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku
1 szklanka listków pokrzywy
Dodatkowo:
3 jajka
25 dag sera białego
sól do smaku
5 łyżek śmietany 12 %
olej do smażenia
szczypiorek według uznania
Wykonanie:
1. Listki pokrzywy płuczemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem na
gładką masę, powinno nam wyjść 2 kopiaste łyżki masy pokrzywowej.
2. Składniki ciasta miksujemy na gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto, dodajemy pokrzywę i dokładnie miksujemy.
3. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
4. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Szczypiorek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
6. Ser biały mieszamy ze śmietaną i solą do smaku.
7. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy startym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, następnie zwijamy ruloniki.
8. Naleśniki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady:
Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz