wtorek, 5 kwietnia 2016

Pizza z tuńczykiem, kukurydzą i serem mozzarella.

Pyszna pizza na bardzo puszystym cieście. Przygotowałam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Sprawdzi się również na kolację lub przekąskę. Do przyprawienia pizzy użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół prowansalskich od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:

 Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 i pół dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
około 150 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju

Dodatkowo:
1 puszka tuńczyka w oliwie ( 25 dag )
1 kulka sera mozzarelli ( 12,5 dag )
4 łyżki kukurydzy z puszki
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa do pizzy
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
ulubiony ketchup

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie osączamy na gęstym sicie. Ser mozzarella dokładnie osuszamy z zalewy i kroimy w plasterki.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 23 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem i kładziemy tuńczyka z kukurydzą. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy.

5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzy rozkładamy ser i pieczemy, aż ser się rozpuści.

6. Pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem.

7. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz