Pyszna pizza na bardzo puszystym cieście. Przygotowałam ją na obiad i
wszystkim bardzo smakowała. Sprawdzi się również na kolację lub
przekąskę. Do przyprawienia pizzy użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół prowansalskich od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 i pół dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
około 150 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 puszka tuńczyka w oliwie ( 25 dag )
1 kulka sera mozzarelli ( 12,5 dag )
4 łyżki kukurydzy z puszki
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa do pizzy
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
ulubiony ketchup
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do
mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie osączamy na gęstym sicie. Ser mozzarella dokładnie osuszamy z zalewy i kroimy w plasterki.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do
blaszki o średnicy około 23 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z
wierzchu smarujemy ketchupem i kładziemy tuńczyka z kukurydzą. Oprószamy
ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec
pieczenia na pizzy rozkładamy ser i pieczemy, aż ser się rozpuści.
6. Pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem.
7. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz