Zupa - krem z pieczarek to bardzo pyszna zupka i niezwykle aromatyczna.
Posypana dużą ilością szczypiorku będzie pysznym pomysłem na obiad. Zupę
zagęściłam serkiem ricotta i to również nadało jej wyjątkowego smaku.
Lekka a zarazem syta. Zupę przyprawiłam białym pieprzem mielonym oraz suszoną natką pietruszki od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
40 dag pieczarek
2 duże pietruszki
1 średnia marchewka
2 średnie cebule
masło do smażenia
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
sok z cytryny
10 dag serka ricotta
szczypiorek według uznania
Wykonanie:
1. Pieczarki i warzywa obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Dwie
pieczarki odkładamy, a pozostałe kroimy razem z warzywami na małe
kawałki.
2. W garnku roztapiamy około 1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki, skrapiamy
sokiem z cytryny i chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy warzywa i
jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie zalewamy
gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników.
3. Odłożone pieczarki kroimy w półplasterki, następnie dusimy na maśle do miękkości i zrumieniania, na koniec oprószamy solą.
4. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
5. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
6. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i
serek ricotta, zagotowujemy mieszając, żeby serek rozpuścił się w zupie.
7. Na talerze nakładamy porcje zupy, usmażonych pieczarek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy.
8. Smacznego.
Pyszna zupka. Bardzo lubię pieczarkowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka. Bardzo lubię pieczarkowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam, że była pyszna:)
UsuńIzunia to ja się wpraszam tak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAsia zapraszam:)
Usuń