Uwielbiam różne pasty do pieczywa, są pyszne i pożywne. Z kaszy
jaglanej, która jest bardzo zdrowa wychodzi pyszna pasta, idealnie
smakuje ze świeżym pieczywem. Do przyprawienia pasty użyłam bogatej mieszanki ziół i przypraw czyli: czubrycy zielonej od RAFEX . Polecam i zapraszam:)
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki koperku suszonego
rzeżucha według uznania
szczypiorek według uznania
sól i pieprz do smaku
czubryca zielona do smaku
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osączamy na
gęstym sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do
miękkości i wchłonięcia całego płynu, kaszę lekko rozgotowujemy.
Następnie dokładnie studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Szczypiorek i rzeżuchę płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
4. Kaszę, jajka, szczypiorek, koperek, rzeżuchę i jogurt naturalny
dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i czubrycą.
5. Pasta jest gotowa do podania.
Rady:
Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć majonezu, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna.
Muszę spróbować zrobić taką pastę :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń