Gdy nie mamy pomysłu na obiad możemy przygotować oto takie naleśniki.
Pyszne i bardzo syte. Nie wymagają dużo pracy i są również tanie w
wykonaniu. Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
50 ml wody gazowanej
sól do smaku
półtorej szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
6 jajek
kilka liści zielonej sałaty
20 dag serka śmietankowego
olej do smażenia
szczypiorek według uznania
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej gęstości ciasto.
Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy wzdłuż na połówki.
3. Sałatę i szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
4. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem, następnie układamy liście sałaty i po dwie połówki jajek, następnie zwijamy w rulonik.
5. Naleśniki kroimy tak, żeby w każdym kawałku był kawałek jajka, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz