czwartek, 21 kwietnia 2016

Wiosenne naleśniki z zieloną sałatą, twarożkiem i jajkiem.

Gdy nie mamy pomysłu na obiad możemy przygotować oto takie naleśniki. Pyszne i bardzo syte. Nie wymagają dużo pracy i są również tanie w wykonaniu. Polecam:)




Składniki:
 Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
50 ml wody gazowanej
sól do smaku
półtorej szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:
6 jajek
kilka liści zielonej sałaty
20 dag serka śmietankowego
olej do smażenia
szczypiorek według uznania

Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej gęstości ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy wzdłuż na połówki.

3. Sałatę i szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy. Szczypiorek drobno kroimy.

4. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem, następnie układamy liście sałaty i po dwie połówki jajek, następnie zwijamy w rulonik.

5. Naleśniki kroimy tak, żeby w każdym kawałku był kawałek jajka, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz