Pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do
popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak je upieczecie to będzie szybko
znikać z talerza. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach.
Polecam.:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
20 dag wiórek kokosowych
pół szklanki mleka
10 dag mlecznej czekolady
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
1. Orzechy kroimy na małe kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy
jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy, mleko, mąkę, sól, proszek do
pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta wsypujemy wiórki, czekoladę, rodzynki i orzechy, dokładnie
mieszamy. ( Ciasto jest dość gęste, więc nie należy się przejmować).
4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o
wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze
180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią ciasto,
dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Bardzo fajne ciasto , porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:) Częstuj się:)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń