Pyszne serowo - paprykowe faworki. Takie na przekąskę do pochrupania.
Wyraziste w smaku. Polecam, bo szybko znikają po upieczeniu. Do upieczenia tych faworków użyłam suszonej papryki w płatkach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonej papryki w płatkach
półtorej szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dag sera żółtego
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie przekładamy do
mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto
będzie zbyt twarde należy jeszcze dodać śmietany.
2. Następnie ciasto cieniutko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w paski, nacinamy środek i przeciągamy formując faworki.
3. Faworki układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem.
4. Następnie pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Rady:
Jeżeli nie mamy suszonej papryki w płatkach można ewentulanie użyć papryki mielonej.
bardzo fajny pomysł :) Przecież faworki nie muszą być tylko słodkie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki:) No właśnie.....nie muszą być słodkie, ważne żeby były pyszne:)
Usuń