niedziela, 26 kwietnia 2020

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

Pyszna propozycja na szybki i prosty obiad. Frytki z piekarnika, również pyszne jak te smażone w głębokim tłuszczu, a napisałabym, że nawet lepsze, bo nie nasączone tłuszczem. Bardzo aromatyczne. Podałam je z dipem jogurtowo-majonezowym, ale żeby było bardziej zdrowo można pominąć majonez, a dodać więcej jogurtu. Polecam na szybki obiad. Kto nie piekł takich frytek to bardzo polecam spróbować. Smacznego życzę :)







Potrzebujemy:

Na ziemniaki:
8 średnich ziemniaków
2 łyżeczki Vegeta Natur do sałatek i dipów
4 łyżki oleju
sól do smaku

Na dip:
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki majonezu
pół łyżeczki Vegeta Natur do sałatek i dipów


Wykonanie pysznych frytek z piekarnika:

1. Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w słupki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy z wody, dokładnie osuszamy i przekładamy do większej miski, mieszamy z olejem i przyprawą do sałatek i dipów. Odstawiamy na kolejne 10 minut.

2. Pieczenie: Następnie pokrojone ziemniaki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.

3. Wykonanie dipu: gdy frytki się pieką przygotowujemy dip. Majonez, jogurt i przyprawę do dipów i sałatek mieszamy dokładnie w miseczce. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

4. Podanie: Gorące frytki oprószamy solą i podajemy z dipem. Smacznego życzę.

Moje rady:
Porcja dla około 4 osób.


Przepisy inspirowane naturą

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

6 komentarzy: