Pyszna propozycja na szybki i prosty obiad. Frytki z piekarnika, również pyszne jak te smażone w głębokim tłuszczu, a napisałabym, że nawet lepsze, bo nie nasączone tłuszczem. Bardzo aromatyczne. Podałam je z dipem jogurtowo-majonezowym, ale żeby było bardziej zdrowo można pominąć majonez, a dodać więcej jogurtu. Polecam na szybki obiad. Kto nie piekł takich frytek to bardzo polecam spróbować. Smacznego życzę :)
Potrzebujemy:
Na ziemniaki:
8 średnich ziemniaków
2 łyżeczki Vegeta Natur do sałatek i dipów
4 łyżki oleju
sól do smaku
Na dip:
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki majonezu
pół łyżeczki Vegeta Natur do sałatek i dipów
Wykonanie pysznych frytek z piekarnika:
1. Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w słupki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy z wody, dokładnie osuszamy i przekładamy do większej miski, mieszamy z olejem i przyprawą do sałatek i dipów. Odstawiamy na kolejne 10 minut.
2. Pieczenie: Następnie pokrojone ziemniaki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.
3. Wykonanie dipu: gdy frytki się pieką przygotowujemy dip. Majonez, jogurt i przyprawę do dipów i sałatek mieszamy dokładnie w miseczce. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
4. Podanie: Gorące frytki oprószamy solą i podajemy z dipem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 4 osób.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.
apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak z piekarnika to się skuszę <3
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńUwielbiam frytki z piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń