czwartek, 23 kwietnia 2020

Pszenno orkiszowe pierogi z drobiowym farszem

Uwielbiamy pierogi i dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Ostatnio przygotowuję je z ciastem pszenno-orkiszowym. Uważam, że jest to najlepsze ciasto do pierogów. Pierogi z nadzieniem mięsnym są pyszne, pachnące i sycące. Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie :) Smacznego życzę :)



 



Potrzebujemy:

Na farsz:
50 dag fileta z kurczaka
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
czarny pieprz mielony do smaku
sól do smaku
koperek suszony według uznania
lubczyk suszony według uznania

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 cebule
masło do smażenia
sól do gotowania
świeża natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie pysznych pierogów:


1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.


 2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.


3. Formowanie pierogów: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz drobiowy i zlepiamy dokładnie brzegi.


 4. Do gotowania: Układamy na tacce oprószonej mąką pszenną.


 5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.


 6. Podanie: Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i posiekaną drobno natką pietruszki. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.

3 komentarze: