Uwielbiamy pierogi i dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Ostatnio przygotowuję je z ciastem pszenno-orkiszowym. Uważam, że jest to najlepsze ciasto do pierogów. Pierogi z nadzieniem mięsnym są pyszne, pachnące i sycące. Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie :) Smacznego życzę :)
Potrzebujemy:
Na farsz:
50 dag fileta z kurczaka
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
czarny pieprz mielony do smaku
sól do smaku
koperek suszony według uznania
lubczyk suszony według uznania
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 cebule
masło do smażenia
sól do gotowania
świeża natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie pysznych pierogów:
1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie
mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą
kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i
przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo
czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość
podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie
składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do
smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, dusimy często
mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.
2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo
wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy
kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby
do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto
przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby
ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
3. Formowanie pierogów: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką
pszenną. Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz drobiowy i zlepiamy dokładnie brzegi.
4. Do gotowania: Układamy na tacce oprószonej mąką pszenną.
5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.
6. Podanie: Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i posiekaną drobno natką pietruszki. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
takie pyszne pierożki to bym sobie zjadla
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentują!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń