Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki tortowej
1 szklanka śmietany 18 %
Na krem:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
400 ml zimnego mleka
2 zagęstniki śmietan-fix
20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych rurek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek. Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.
3. Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.
4. Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
5. Krem: Do zimnego mleka wsypujemy ,,Śnieżki'' miksujemy, aż będą puszyste, wsypujemy zagęstniki, miksujemy, dodajemy masę krówkową i miksujemy.
6. Napełnianie rurek: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy rurki.
7. Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi około 50 sztuk rurek.
Zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można użyć kremówki 30 %.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.
A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tych pysznych rurek:
Na takie pyszności to zawsze się skuszę!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)Są pyszne :)
UsuńUwielbiam takie rurki :);)
OdpowiedzUsuń