niedziela, 5 kwietnia 2020

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną i masą krówkową

Kto chętny na pyszną domową rureczkę? Ciasto wyszło mi niezwykle kruche, przyjemnie chrupało podczas jedzenia, a krem niezwykle puszysty. Od razu napiszę, że zamiast śmietanek ,,Śnieżek'' można ubić kremówkę, u mnie musiały być właśnie te śmietanki, ale nie ukrywam, że pysznie wyszło. Takie rurki można upiec na świąteczny stół, lub tak po prostu na podwieczorek, podać z ulubioną kawą. Częstujcie się, a ja spokojnej i dobrej niedzieli Wam życzę :)








 



 


Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki tortowej
1 szklanka śmietany 18 %

Na krem:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
400 ml zimnego mleka
2 zagęstniki śmietan-fix
20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych rurek:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.


2. Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek. Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.


3. Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.


4. Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.


5. Krem: Do zimnego mleka wsypujemy ,,Śnieżki'' miksujemy, aż będą puszyste, wsypujemy zagęstniki, miksujemy, dodajemy masę krówkową i miksujemy.


6. Napełnianie rurek: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy rurki.


7. Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.



Moje rady:
Z przepisu wychodzi około 50 sztuk rurek.
Zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można użyć kremówki 30 %.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.

A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tych pysznych rurek:





3 komentarze: