wtorek, 7 kwietnia 2020

Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym

Te babeczki są idealne. Doskonale kruche ciasto i aksamitny krem. Świąteczna dekoracja. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Trochę pracy przy nich jest, ale warto je przygotować. Ucieszą i dużych i małych łasuchów. U mnie bardzo szybko znikały jedna po drugiej :)Polecam, zróbcie koniecznie :)


 








 

Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru

Na krem:
2 żółtka
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
czekoladowe jajeczka do dekoracji


Wykonanie pysznych kruchych babeczek:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek.

3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Upieczone również studzimy.

4. Krem: W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty.Na koniec stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej i ucieramy.

5. Dekorowanie: Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciskamy krem do babeczek, dekorujemy czekoladowym jajkiem i ciasteczkiem.

6. Podanie: Gotowe babeczki podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka.

A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tych pysznych babeczek:





 



2 komentarze:

  1. Świetne babeczki. Idealne na wielkanoc i krem przepyszny. Widać, że są warte upieczenia ;);)

    OdpowiedzUsuń