Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
Na krem:
2 żółtka
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
czekoladowe jajeczka do dekoracji
Wykonanie pysznych kruchych babeczek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek.
3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Upieczone również studzimy.
4. Krem: W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty.Na koniec stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej i ucieramy.
5. Dekorowanie: Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciskamy krem do babeczek, dekorujemy czekoladowym jajkiem i ciasteczkiem.
6. Podanie: Gotowe babeczki podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka.
A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tych pysznych babeczek:
Świetne babeczki. Idealne na wielkanoc i krem przepyszny. Widać, że są warte upieczenia ;);)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam takie babeczki :)
Usuń